Fotonische Licht Ruimte Modulator – GLOW Eindhoven TU/e Van Abbe (Nederlands) 2016

László Moholy-Nagy (1895 – 1946) was een van de meest invloedrijke avant-garde kunstenaars van de 20e eeuw. Hij werd geboren in Oostenrijk-Hongarije en was een van de eerste kunstenaars die experimenteerden met technologie. The ‘Licht-Raum Modulator’ (gemaakt in 1922-1930, replica 1970) is een sculptuur met bewegende, transparante en reflecterende geometrische vormen (cirkels, rechthoeken e.d.) die gemonteerd zijn op een draaiend platform. Het wordt verlicht met spots in drie kleuren. De lichtreflecties veroorzaakt door de geometrische vormen verandert de ruimte waarin het kunstwerk staat op nadrukkelijke wijze, door de creatie van spectaculaire bewegende schaduwen en lichtreflecties op de omringende muren en het plafond. Samenvattend, de kunstenaar moduleert als het ware ruimte en tijd door middel van licht en voortdurende beweging. De machine als zodanig produceert niets; het kunstwerk stimuleert slechts onze verbeelding. Het 80-jarige Van Abbe Museum heeft speciaal voor GLOW 2016 de ‘Licht-Raum Modulator’ ter beschikking gesteld, door Willem-Jan Renders en Kim Sluijter, om opnieuw te worden gemaakt door de 60-jarige TU/e met licht en photonische technologie, volgens twee paden.
Als eerste stap is het kunstwerk accuraat gescand als drie-dimensionaal (3D) hoge definitie datamodel, daarbij gebruikmakend van fotonica met zowel visueel licht als niet zichtbare lichtmodulatie stralingspatronen. De TU/e (SPS-)VCA onderzoeksgroep bij de faculteit Electrical Engineering heeft daarna hun nieuwste 3D-reconstructie-algoritmen toegepast voor de creatie van een nauwkeurig 3D model. Deze modelvorming werd gerealiseerd door Hani Javan Hemmat van de VCA groep; het model is gebruikt om individuele onderdelen van de machine te reproduceren. Deze onderdelen werden gemaakt door 3D printing of door reproductie in samenwerking met het metaalspecialisatie bedrijf GPM uit ‘s Hertogenbosch. Dit bedrijf produceert innovatieve, metalen prototypes in hoge kwaliteit, individuele onderdelen of machines, strict volgens klantspecificaties. TU/e VCA professor Peter de With en universitair docent Egor Bondarau hebben daarna een replica geconstrueerd van de machine met speciaal vervaardigde onderdelen.
Als belangrijke tweede bijdrage heeft het in lichtprojecten gespecialiseerde bedrijf Ambianti (een spin-off van de TU/e), in het bijzonder Georgios Metaxas, een transparente omhullende kubus geconstrueerd. Deze kubus realiseert een speciale ervaring en beleving, die wordt vergroot en gemaximaliseerd, door de transparante panelen met gloednieuwe verlichtingstechnologie gebaseerd op ‘smart’ materiaal dat recent beschikbaar is. De lichtdoorlatende kubus is opgebouwd uit intelligente LED verlichtingspanelen met RGB lichtemissie. De verlichtingspanelen koppelen en passen de lichtreflecties aan de beweging van het gerepliceerde kunstwerk, dat roteert in het centrum van de kubus, terwijl de originele beweging en lichtpatronen worden geëxtrapoleerd in de nieuwe omgeving. De intelligente verlichtingspanelen reproduceren deze effecten opde buitenwanden en plafond van de kubus. Dit leidt tot een speciale open-lucht ervaring met het kunstwerk in het centrum, zowel zichtbaar binnen als buiten de kubus. De panelen bevatten in totaal 20.000 LED’s die de lichtreflecties in volledige kleuren weergeven (moderne fotonica), zoals de licht ruimte modulator zou doen (of daarvan afgeleide impressies).
De wetenschappelijke motivatie van dit GLOW project omvat het gebruik van fotonica in brede zin en van historie naar de toekomst. Het kunstwerk is ontworpen voor lichtreflecties en is met verschillende vormen van zichtbaar en onzichtbaar licht beschenen om het kunstwerk te scannen voor een model. De lichtreflecties van de replica zijn gemodelleerd als lichtstralen die komen van de reflecterende roestvrijstalen onderdelen en geometrische vormen van het kunstwerk. De lichtreflecties worden gemaakt met moderne multikleurige LED lampjes, die het programmeerbare fotonische licht van de toekomst representeren.
Willem-Jan Renders (Van Abbe), Georgios Metaxas (Ambianti), Paul Pennings (GPM), Egor Bondarau and Peter H.N. de With (TU/e VCA)
Event date: 
Saturday, November 12, 2016 - 17:00
Event type: 
News